onsdag 24 juni 2009

SOMMARLÄSNING


Semester innebär mycket läsning.

Jag försöker hinna läsa året om, men på semester fullständigt slukar jag böcker. Det skall vara pocket. slipper man ha dåligt samvete om en våg sköljer över boken medans man tar ett svalkande dopp. För är boken bra, lägger man knappt ifrån sig den. Visst ser det roligt ut när folk promenerar fram och tillbaka i vattenbrynet knappt kontaktbara med en bok i handen. Hoppas bara inte boken blir det enda semester intrycket de tar med hem.

Jag har fått 3 tips och nu ligger de här på köksbordet. Tyvärr har jag inte kameran tillhands, men det får gå ändå. Först ut:


En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna. ( Debut roman)

Den har några år på nacken, men att dömma av de som läst den, samt av omslaget så kommer jag att sluka den. Cecilia von Krusenstjerna född Gyllenhammar skildrar i denna bok hur det var att växa upp i ett hem där allt kretsade runt hennes för en framgångsrik företagsledare. Här skonas ingen. En spricka i kristallen är en inträngande och smärtsam skildring av ett vuxenblivande i skuggan av löpsedlar, middagsbjudningar och företagsfusioner. Det är en stakt roman om makt och vanmakt utanförskap och tillhörighet.
Stängslet av Magnus Mills ( debut roman)
Magnus Mills är busschaufför i London. Stängslet nominerades i Storbrittanien till på prestigefulla pris. Booker och Whitbreadpriset.
Så här skrev nöjesguiden- Om svenska busschaufförer skrev lika starka, svärtade vardagsskrönor som Mills, hade det varit betydligt lättare att acceptera att bussarna aldrig kommer i tid. Lika komisk som djupt oroande...
Tam och Richie är två länghåriga, fåordiga, skotska halvunga män. De gillar öl, heavy metal, slitna skinnjackor och rökpause. De gillar inte engelsmän, arbete, och höghållfasta stängsel. Tillsammans med en förman skickas de till England för att sätta upp elektriska taggtrådsstängsel på rekordtid...
I strilande regn och huttrande av kyla, gräver de gropar och slår ner stolpar i den engelska leran. Tills de mystiska bröderna Hall träder in i handlingen, två bröder vars intresse för korvtillverkning och skolmåltider gränsar till besatthet.
Denna bok låter för mig helt vansinnig, så jag bara måste läsa den.
Linda -som i Linda mordet av Leif GW Persson
En ung kvinna hittas mördad av en okänd gärningsman och polisen har fått ett spaningsmord som de måste utreda. Det är en enkel och okomplicerad historia för kriminalkommissarierna Jan Lewin, Anna Holt och deras inspektör Lisa Mattei. Fast kanske inte lika enkel för den notoriske kommissarien Bäckström.
Boken får rosor och lovord från alla håll. Måste läs måste läsa måste läsa måste läsa.
Lämna dina pocket i receptionen på hotellet innan du åker hem. Du slipper släpa hem dem och de andra gästerna blir överlyckliga för att få låna lite semester litteratur. För hur många böcker man än släpar med sig så tar de alltid slut för fort och då brukar i alla fall jag knalla ner till receptionen...:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar