måndag 15 juni 2009

EN KÄNSLA AV MEDLEHAVET

I en underbar trädgård på skånska breddgrader utanför Simrishamn, möts vi av medelhavet. Här i ett reportage med bilder från Hus & Hem. Finns inga trädgårdar som är så underbara och vackra, som de medelhavsinspirerade. De är prunkande men samtidigt karga på någotvis. Sitter och ritar och planerar "ombyggnaden" av min egen bakgård, och det lutar mer och mer åt en medelhavstouch. Gräsmattan skall bort helt och hållet och ersättas av natursten, betong, plattor, grus och massor med växter. Prydnadsgräs skall blandas med perenner, vintergröna växter med vinrankor. Äntligen skall jag få mitt så efterlängtade växthus på plats. Förarbetet skall göras till hösten, medan all plantering får vänta på sig till våren.
(Regel att lära sig!!! Det som blommar på våren, skall planteras på hösten och det som blommar på hösten, skall planteras på våren.) Nedan bilderna följer ett reportage samt recept på med en touch av medelhavet.










Det är sen eftermiddag och innanför den omgärdande muren med utsikt över ett blått hav dröjer sig dagsvärmen kvar. På terrassen väntar en inbjudande buffé, för det är invigningsfest för familjens nya trädgård. Den är en skapelse som rest sig likt fågel Fenix ur en leråker på rekordtiden sju månader. – I samband med att vi köpte ett gammalt hus som vi byggde om, lät vi ta bort den gamla trädgården med en grävmaskin, säger Ola. En ny trädgård skulle anläggas och det var viktigt för oss att få den färdig fort. När man är yngre tycker man att man har all tid i världen, men det har vi inte längre.
Ola och Marjatta har genom åren tillbringat mycket tid i Portugal och ville ge en sydeuropeisk karaktär åt den egna trädgården i utkanten av Simrishamn.
– Skånes milda klimat inbjuder till sådana tankegångar. Det gjorde också husets nya arkitektur, förklarar Marjatta.
Paret tog kontakt med Simrishamns meste medelhavsfantast, trädgårdsanläggare Peter Englander, vars egen visningsträdgård Apotekarns Trädgård är en skånsk spegelbild av det sydeuropeiska idealet. Kunde han hjälpa dem att rita och anlägga en trädgård med samma förtecken?
När Peter kom hem till Ola och Marjatta hösten 2006 förstod han genast att det här skulle bli ett lätt och roligt uppdrag.
– Det var inte en helt orörd trädgård jag kom till och tonen i designen var redan angiven av Ola och Marjatta, förklarar Peter.
Muren fanns på plats, liksom en gjuten betongterrass med inbyggd planteringsränna runt om. Det fanns också frilagda odlingsbäddar i själva betongplattan. Dessutom hade de platsgjutit ett stort bord på terrassen och fasta betongkrukor. Utgångsläget var både personligt och originellt.
Samma höst planterade Peter ett fikon och ett kvittenträd i betongplattans två odlingsbäddar. Därefter började han skissa. Enligt Peter finns det två saker som är oumbärliga i en medelhavsinspirerad trädgård – pergola och vatten. Pergolan för att det inte finns något bättre än när sol och skugga möts, vatten för att det porlande ljudet alltid finns i trädgårdar på sydligare breddgrader.
– Redan på ett tidigt stadium förstod jag att trädgårdens skyddade läge bakom muren gjorde det till en varm plats, speciellt på terrassen, säger Peter. Alltså var det viktigt att skapa skugga för att kunna njuta av solen med en vinpergola över terrassen och en blåregnspergola med utsikt över havet. Terrasspergolans vasstak har hittills fått agera solskydd i väntan på härdiga vinrankor som ska planteras nästa vår och bilda ett grönt och levande tak.
Peters skiss innehöll också fyra planteringsrutor på friland, fyllda med väldränerad jord för olika örtväxter. Peter såg också klotrobinia, olivträd, ligusterhäck, citronträd, agaveplantor, buxbom och krukor med luggslitna pelargoner framför sig.
– Vi gav Peter fria händer när det kom till växtval, men vi bollade ständigt idéer med varandra, säger Marjatta.
I januari 2007 satte Peter spaden i jorden. Några nivåhöjningar fick göras liksom en förstärkning av marken för att få ett så bra bärlager som möjligt. Därefter lades stenmjöl och duk på plats innan markteglet kunde läggas. Pergolor, frilandsrutor och en vattenkanal anlades och ner i jorden kom också blåregn, välväxta ligusterplantor och fyra stycken klotrobinia. Redan samma vår, när blommor och andra växter kommit på plats och vattnet rann i den lilla kanalen, kände Marjatta och Ola att de fått en riktig trädgård. Det är en känsla som växt sig starkare för var dag i takt med att blåregnet klättrat längre upp på pergolan, klotrobiniornas kronor blivit grönskande bollar och citronträden blommar och ger frukt.
Men än är trädgården inte helt klar. Kanske kommer ett pinjeträd att planteras och aprikos, persika och kiwi ska spaljeras på sydgaveln.
Är det då bara skåningar som kan ha en medelhavsinspirerad trädgård?
– Ju längre norrut man bor, desto mer måste man tänka på växtval, svarar Peter. Men om man kan gå barfota ute ett par veckor varje sommar då kan man också göra sig en medelhavsträdgård, oavsett var i Sverige man bor.

RECEPTMelonsallad
6 pers
1/2 vattenmelon
Svartpeppar
1/2 citron
Grön pesto ( t ex Zeta)
Olivolja
Skala melonen och skär i kuber, ca 2x2 cm. Lägg på ett stort fat.
Strö över grovmalen svartpeppar.
Droppa över citronsaft, pesto och olivolja.
Grönsallad
6 pers
Använd flera sorters sallad – t ex grönsallad, ekbladssallad, lollo rosso, maché – så blir salladen spännande i både färg och smak.
1 stor rödlök
2 limefrukter
Sallad (flera sorter, gärna någon besk)
200 g mozzarella
1 dl valnötter
1 dl svarta oliver
25 g riven parmesanost.
Flingsalt
Svartpeppar
3 msk balsamvinäger
6 msk olivolja
Skiva löken tunt och pressa över limesaften. Låt stå en stund.
Skölj och torka salladsbladen.
Riv mozzarellaosten i bitar.
Blanda lök, salladsblad, nötter, oliver, mozzarella och parmesan i en stor salladsskål.
Strö över salt och peppar. Droppa över vinäger och olja.
Limoncello
Limoncello är en italiensk citronlikör. Så här gör du den själv. Det är viktigt att det vita på citronskalet inte kommer med. Då blir likören besk.
4 citroner
5 dl okryddat brännvin
knappt 2 dl strösocker
2,5 dl vatten
Tvätta citronerna och riv det gula skalet. Lägg skalet i en glasburk, häll över spriten och sätt på locket.
Låt stå svalt i 3 veckor.
Värm socker och vatten tills sockret har smält. Låt svalna.
Sila citronskal och brännvin genom ett kaffefilter.
Blanda med sockerlagen och fyll på flaska. Servera iskall i kylda glas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar