måndag 13 juli 2009

GARDA ITALIENS STÖRSTA SJÖ

Vart man än kommer så möts man av denna otroligt stora charm.
Nötta och väderbitna stenhus med en prunkande växtlighet som näst intill exploderar i grönska och med denna evigt strålande sol. Runt hela Garda sjön återfinns små mysiga strandpromenader alla i sin egen lilla tappning. Här denna norra delen med Dolominerna som majestetiskt reser sig i bakgrunden.
Denna respektingivande bergskedja som kan bjuda på riktigt ruskiga åskväder och stormbyar.
Solen försvinner på bara sekunder och ersätts av Tors hammare. Lika snabbt gör sedan solen så åter sin entré.
den norra delen är känd för sin blåst är här fullt med surfingbrädor var än man ser..

Uteserveringarna trängs om utrymmet och utbudet är fantastiskt. Här hittar man alla Italiens underbara delikatesser. Priserna är något lägre än i Sverige men man får så mycket mer smak för slantarna.

Den som inte har sin egen trädgårdstäppa uynyttjar minsta lilla vrå till att odla det hushållet behöver. Vackra blommor återfinns i överflöd på de flesta balkonger. Hoppas bara de sitter fast ordentligt. Kanske hamnar de annars i huvudet på en svensk turist, vem vet.Överallt ligger det småbåtar och guppar. Här är det inga vräkiga lyxbåtar utan snarare små båtar och en och annan liten fiskebåt. Sjön har sötvatten och är på sina ställen riktigt djup. Vattnet är kristallklart och inbjudande för bad, men iskall minst sagt. Ingenting för badkrukorna.I södra delen ligger en underbar lite by med väldigt gamla anor Perschiera. Här en av många små småbåtskajer som finns runt om i denna lilla stad. Första gången familjen var här var dotterna bara fem år. Hade sin kickbike med sig in till gamla stan och envisades med att åka på kullerstensgatorna trots min inrådan att detta inte var lämpligt. Vi hann väl inte mer än 50 meter in på restaurang gatan innan hon stöp på huvudet. Givetvis slog hon hål på knät. Alla ni som har små barn vet hur högt de kan skrika så snart lite rött tränger fram. Jag lovar, det tog inte 30 sekunder innan kyparen på en restaurang kom fram med en is påse och en polisbilstannade och frågade hur det gick med henne. Italienarna är kända för att vara otroligt barnkära. Är man ute och äter får barnen alltid sin mat först så de hinner åta upp innan de vuxnas mat kommer in. Det finns skaer för det att förströ sig med och ingen tycker det är konstigt och de nyfiket promenerar ut i köket och tar en titt.

Runt hela Gardasjöns begssluttningar trängs vingårdarna med varandra. Inte många kvadratmeter som lämnats obrukad. här års har druvorna inte hunnit mogna och de var minst sagt sträva, hårda och beska.

Olivträden trivs som handen i detta klimat. De står precis överallt och ibland stöter man på träd som är många hundra år gamla. Här en alldeles allena på stranden.
Vackra vyer från Lago di Garda.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar